RubenMunsterman.nl

May10th

No Comments

In de voorstelling ‘Superkapitalisten’ stellen de makers met zekerheid dat vrijemarktdenkers Alan Greenspan en Ayn Rand de wereld ‘op de rand van afgrond hebben gebracht.

Een gedurfde stelling van mensen die niet bepaald een verbluffende academische achtergrond hebben. Maar gelukkig hebben ze zich bij laten staan door Maarten Schinkel, economiejournalist van de NRC. Bovendien is het te prijzen dat de kunstwereld uberhaupt eens nadenkt over dit soort onderwerpen.

Normaal gesproken laat het culturele plebs belangrijke, actuele onderwerpen als de economische crisis voor wat het is, en besluiten dan een voorstelling te maken over bijvoorbeeld een homo uit de 17de eeuw die leefde in het Zuidoosten van Zimbabwe. Om maar wat te noemen.

Fountainhead
Maar jonge theatermakers Eva Marie de Waal en Sieger Sloot zijn dus gefascineerd door het gedachtegoed van de extreem kapitalistische filosofe Ayn Rand – een grootheid in Amerika. Aan de hand van het wereldberoemde boek ‘The Fountainhead’ waarmee Rand in 1943 doorbrak, proberen Sloot en De Waal grip te krijgen op de ideeën van Rand en de voormalige Alan Greenspan en de mogelijke gevolgen van de crisis op hun eigen leven, zo is op hun website te lezen.

Ayn Rand en haar leerling Alan Greenspan, die later voorzitter werd van de Amerikaanse centrale bank, worden gezien als de architecten van het extreme kapitalisme zoals we dat nu kennen.

Subsidie
Ironisch genoeg wordt het acteergezelschap uiteraard gesubsidieerd vanuit allerlei hoeken. Ten eerste is de productie ontstaan uit een samenwerking met Mugmetdegoudentand – een instelling dat subsidie krijgt. Daarnaast krijgt het geld van een handjevol stichtingen, die zelf ook weer gesubsideerd worden. Dat zien we dan maar door de vingers. Het is goed dat de kunstwereld eindelijk eens nadenkt over iets relevants, iets dat dat maatschappij aangaat.

Zie hier de teaser

Speeldata:
31 mei t/m 10 juni Theater Bellevue Amsterdam
12 en 13 juni Toneelschuur Haarlem

Geen Berichten

Helaas nog geen berichten.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Laat een bericht achter

*

RSS